8. joulukuuta 2014

8. luukku: Jouluiset macaronsit


Kuten olette ehkä jo aiemmin huomanneet, suuri intohimoni ovat macaronsit. Macaronsit ovat ranskalaisia marenkileivonnaisia, jotka ovat kauniita ja maukkaita, mutta sopivat silti moneen erityisruokavalioon: ne ovat gluteenittomia ja täytteestä riippuen laktoosittomia tai täysin maidottomia. Jos voit syödä sokeria, mantelia ja kananmunan valkuaista, voit syödä myös macaronseja. Ne ovat siis täydellinen lisä juhlapöytään kuin juhlapöytään. Ostettuina ne maksavat kuitenkin maltaita, ja usein niiden teon ajatellaan olevan vaikeaa. Ei se ole, jos vain noudattaa ohjeita ja muistaa muutaman kikan!

Tätä samaa hyväksi koettua perusreseptiä olen noudattanut aina muutaman ensimmäisen kokeilun jälkeen. Täytteen kanssa sen sijaan saa ja kannattaa olla luova! :) Yritin tehdä mahdollisimman jouluisia macaronseja, eli punaisia karkkitankotäytteellä, mutta väri jäi omaan makuun hieman liian vaaleaksi. Halutessaan voi kuoriin piirtää vaikka lumihiutaleita valkealla sokerikuorrutteella, mutta itse jätin tämän tekemättä - macaronsit kun ovat valmiiksi jo (lievästi sanottuna) makeita.



MACARON-KUORET
- 200g tomusokeria
- 100g mantelijauhetta
- 110g (n. 3-4) kananmunan valkuaista
- 4rkl sokeria
- elintarvikeväriä

PIPARMINTTUTÄYTE
- 100g pehmeää voita
-190g tomusokeria
- 2rkl maitoa/vettä
- 1tl piparminttuaromia
- 2-4 karkkitankoa koosta riippuen (murskattuna)

1. Aloita edellisenä päivänä erottelemalla 4 kananmunan valkuaista astiaan, jonka jätät yöksi huoneenlämpöön. Valkuaisista tulee paremmin vatkattavia jos niitä ei peittele ja ne saavat ilmaa.

2. Sekoita tomusokeri ja mantelijauhe keskenään. Mitoissa kannattaa olla aika tarkkana, pienetkin muutokset voivat vaikuttaa taikinan rakenteeseen ja väriin. Mantelijauhe voi olla monelle uusi tuttavuus, mutta nimensä mukaan kyseessä on vain jauhettua mantelia. Jauhe on melko kallista, mutta halutessaan voi jauhaa mantelit myös itse. Tällöin macaronsien rakenteesta tulee useimmiten hieman karkeahko, mutta maku on yhtä hyvä!

3. Aloita vatkaamaan valkuaisia. Lisää sokeri varovasti lusikallinen kerrallaan valkuiaisten hieman vaahtouduttua. Jatkaa vatkaamista, kunnes vaahto on paksua, kiinteää ja kiiltävää. Elintarvikeväri lisätään yhdessä sokerin kanssa; itse olen tykästynyt jauhemaisiin, mutta myös pastavärit kelpaavat. Nestemäinen elintarvikeväri pilaa rakenteen, pastavärin kanssa olen huomannut ongelmaksi sen, että väriä jää nauhoina muuten tasaisenväriseen massaan. Väri muuttuu vielä hieman tämän jälkeen; mantelijauhe antaa sille hieman rusehtavan vivahteen (ainakin jos väriä ei ole tarpeeksi), ja useimmiten väri hieman vaalenee uunissa.

Vinkki: Käytä metallista kulhoa. Muovisiin on usein jäänyt pieniä rasvajäämiä, jotka voivat vaikuttaa vaahtoutumiseen. Varmista myös, että kulho ja vatkain ovat puhtaita ja kuivia.


4. Lisää mantelijauhe-tomusokeriseos sihdin läpi vaahtoon. Sekoita massa nuolijalla tasaiseksi. Varo sekoittamasta liikaa, jottei massasta tule liian löysää ja macaronsit leviävät eivätkä nouse uunissa. Liian kiinteä massa puolestaan tekee kuorista kökköiset. Massa on sopivaa, kun se pysyy nuolijassa hetken aikaa, eli voit nostaa taikinaa nuolijalla ja se hetken päästä 'plötsähtää' nuolijasta.


5. Nostele taikina pursotuspussiin. Pursota halkaisijaltaan n. 2-3cm kokoisia nappeja leivinpaperille tai käytä macaron-mattoa. Tiputa pelti pöydälle muutamien senttien korkeudesta pari kertaa, jotta taikina asettuisi ja kosteus ja mahdolliset ilmakuplat nousisivat pintaan. Anna kuivua, kunnes macaronsien pinta tuntuu kuivahkolta, n. ½-1h.

Vinkki: Voit laittaa leivinpaperin alle paperin, jossa on mallin avulla piirrettyjä ympyröitä. Pursota macaronsit ympyröiden mukaan, näin saat mahdollisimman tasakokoisia kuoria. Käytä käyttämätöntä, puhdasta leivinpaperia.


6. Lämmitä uuni 150 asteeseen ja paista macaronseja uunin keskitasossa n. 10 minuuttia. Uunit ovat yksilöllisiä, joten oman uunin paistoajan löydät vain kokeilemalla. Meidän uuni vaatii jopa 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Vinkki: Macaron-matto vaatii hieman pidemmän paistoajan lähempänä uunin alavastuksia kuin leivinpaperilla tehdyt.



7. Vaahdota pehmeä voi ja vatkaa sekaan tomusokeri, maito/vesi, piparminttuaromi ja murskatut karkkikepit. Täytä jäähtyneet macarons-kuoret joko pursotinpussin tai lusikan avulla. Nauti!

Vinkki: Karkkikepit saat murskattua helposti laittamalla ne pakastinpussissa leikkuulaudalle. Paukauta muutaman kerran vasaralla ja voilá! 

Jos et vielä onnistunut: älä masennu! Harjoitus tekee mestarin ja macaronsit maistuvat aina hyvältä, huolimatta siitä onko kuori haljennut tai ruman värinen! :)

8 kommenttia:

  1. Tiiätkö voisko tota mantelijauhetta korvata jollakin ? Mieli tekis kokeilla mutta mies on allerginen pähkinöille manteleille ja semmosille :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisit kokeilla tehdä sen ihan tavallisilla marengeilla (esim. http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/7099/Marengit/) :) Ei siitä ihan macarons tule, siinä kuuluu maistua toi manteli, mut kokeilla vois. Saattaa kyl olla viel perinteistä macaronsiakin makeampi et kannattaa varoa :D

      Poista
  2. Tosi söpöjä :)

    elamanikuvina.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :----) Kamera vähän vääristää värejä (nää on ihan pinkkejä). mutta ei se väri tuollaisena oranssihtavanakaan pahalta näytä :P

      Poista
  3. Noi oli kyllä niiiin hyviä, NAM! :)

    VastaaPoista
  4. Mistä oot ostanu sun metallikulhon? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistava kysymys, tarvitsisin itsekin tällaisen... On siis porukoilla, joko äidin ostama tai lahjaksi saatu, mutta villi veikkaus on Kodin1, sieltä tuntuu ainakin moni kodinkone kotiutuneen porukoiden keittiöön :) Toinen hyvä vaihtoehto on ihan sittari/prisma, mutta jos vastaavaa etsii niin olin eilen näkevinäni IloinenKeittiö-kaupassa aika samanlaisen!

      Poista